Safran Yağı

Crocus sativus Oleum

Bitki Künyesi

Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan, 20–30 cm boyunda, çiğdem (Crocus) cinsinden soğanlı bir kültür bitkisi ve bu bitkiden elde edilen baharat. Bitkinin yaprakları şeritimsi, mor çiçekleri üç tepeciklidir.

Safran baharatının keskin bir tadı ve iyodoform ya da saman benzeri bir kokusu vardır. Bunların sebebi, bileşiminde bulunan pikrokrosin ve safranal kimyasallarıdır. Aynı zamanda içine konduğu yemeklere altın gibi sarı bir renk katan, krosin adı verilen karotenoit bir boya maddesi de içerir. Bu özellikler safranı dünya çapında çok aranan bir baharat yapar. Ayrıca tıpta da kullanılır.

Kullanıldığı yerler

Safran keskin bir aroma ve hafif acı bir tada sahiptir. Safran, kramplardan kurtulmaya, kaşıntıya ve iltihaplanmayı azaltmaya yardımcı olur. Safran, açlığı ve porsiyon büyüklüğünü azaltmaya fayda sağlar. Aroması ise östrojen miktarını arttırır ve kadınlarda kortizol seviyesini azaltır. Özellikle depresyon, kaygı, hafıza kaybı ve nörolojik hastalıklara karşı koruyor. C vitamini, magnezyum, demir, potasyum yönünden zengin olan safran, kan şekeri seviyesini düzenliyor. Doku, kemik ve hormonların oluşumuna katkı sağlıyor.

Omega-3 yağ asitleri ile metabolizmaya olumlu etki eder ve kan dolaşımını düzenler. B6 Vitamini ile kırmızı kan hücrelerinin oluşmasına yardımcı olur ve sinir sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar. Safran bronşiyal astım belirtileri ile iltihabı da hafifletir. Haftada 3 kez sütlü safran tüketen erkeklerin sperm hareketliliği de artar. Analjezik özelliklere sahip olan bu baharat tümörlerin büyümesini azaltır. Topikal olarak uygulandığında, cilt kanseri gelişiminin durdurulmasına yardımcı oluyor. Cildimizi UV ışınlarına karşı korur. Ayrıca karaciğer kanserinde de fayda sağlar. Yaşa bağlı görme kalitesi düşen bireylerde görme keskinliğini arttır ve katarakt oluşumunu önler. Tansiyon ve kötü kolestrolü de düşürücü etkisi vardır.

İçindekiler

Safran Yağı – Crocus sativus Oleum

Elde Etme Yöntemi

Safran Çiçek Petallerinden soğuk sıkma yöntemi ile elde edilmiştir.

Saklama Koşulu

Oda sıcaklığında, kuru ve ışık görmeyen yerde çocuklardan uzak yerde saklayınız.

Tüketim Açıklaması

Tercihen son tüketim tarihi ve ürün parti numarası ambalaj kapağında belirtilmiştir. Ürünlerimiz İlaç veya ilaç türevi ürünler kapsamında değildir, takviye edici gıda kapsamındadır. Her türlü tüketim öncesi diyetisyen veya doktorunuz ile danışmanız tavsiye edilir.

Bilgilendirme

Ürünlerimiz ilaç veya İlaç etken maddesi değildir.
Tedavi amaçlı kullanılamaz.
Bu ürünlerin kullanımı yetkili aromaterapist veya bir hekim tavsiyesi ile değerlendirilebilir.
Ürünler haricen kullanılmalıdır.

Safran Yağı Faydaları

  • Uyku yoksunluğunun tedavisinde etkindir.
  • MS’in önlenmesi ve tedavisinde bağışıklığı güçlendirir.
  • Antispazmodik kas tedavisinde kasılmaları önleyicidir.
  • Romatoid Artrit’i tedavi eder.
  • Kardiyo vasküler sistem sağlık ve kalp hastalığının önlenmesinde yardımcıdır.
  • Kalp krizi ve felçleri önler.
  • Kanseri önleme ve tedavisinde başvurulan alternatif ürünlerdendir.
  • Zihinsel güçleri ve zekayı güçlendirir.
  • Alzheimer ve Parkinson’u önler
  • Kan basıncını düşürür.
  • Astım tedavisinde size nefes olur.
  • Cilt hastalıklarının tedavisinde destektir.
  • Gözü güçlendirir ve göz hastalıklarını iyileştirir.
  • Yaşlılıkta göz yaşlanmasını önler.
  • Soğuk algınlığı ve grip tedavisinde etkindir.
  • Aneminin önlenmesi ve tedavisinde yardımcıdır.
  • Tip 2 diyabetin önlenmesi ve tedavisinde kullanılır.
  • İdrar yolu enfeksiyonu tedavisinde kullanılır.
  • Sarılık tedavisinde kullanılır.
  • Şişkinlik tedavisinde kullanılır.
  • Mide ağrısını iyileştirir.
  • Sindirimi iyileştirmeye yardımcı olur.
  • Antidepresan olarak da kullanılır.
  • Gıda ürünlerinde ve çeşitli atıştırmalıklarda kullanılır.
  • Yağlı karaciğerin detoksifikasyonu ve tedavisinde hücreleri korur.
  • Böbrek taşlarının tedavisinde organ koruyucudur.
  • Tokluk vererek kilo kaybı yapar.
  • Böcek ısırıkları ve sokmalarında tedavi edicidir.

https://www.researchgate.net/publication/330025961_Safran%27in_Crocus_sativus_L_Tibbi_ve_Farmakolojik_Ozellikleri

Abdullaev, FI (2002), [“Cancer chemopreventive and tumoricidal properties of saffron (Crocus sativus L.)”], Experimental Biology and Medicine, cilt. 227, no. 1 [10 Ocak, 2006]. PMid 11788779

Assimopoulou, AN, Papageorgiou, VP & Sinakos, Z (2005), [“Radical scavenging activity of Crocus sativus L. extract and its bioactive constituents”], Phytotherapy Research, cilt. 19, no. 11. PMid 16317646